Erdogan

Gjermania i përgjigjet Erdogan: Kujdes me krahasime…

Gjermania i përgjigjet Erdogan: Kujdes me krahasime…

Aktualitet, Bota, Erdogan, Gjermania, krahasime, pergjigjie
Qeveria gjermane i ka cilësuar absurde krahasimin e politikave në Gjermaninë e sotme me ato të kohës naziste, nga ana e presidentit turk Rexhep Taip Erdogan. Përballë tensioneve në rritje, zëdhënësi i qeverise, Steffen Seibert i bëri thirrje të dyja palëve të ruajnë qetësinë dhe të mos vënë në rrezik lidhjet e ngushta mes dy aleateve të NATO-s. “Ne refuzojmë çdo krahasim mes politikave të republikës demokratike të Gjermanisë dhe nazizmit. Krahasime të tilla janë absurde dhe totalisht pa vend, pasi çojnë drejt një gjëjë; zhvlerësimin e krimeve kundër njerëzimit”, tha Steffen Seibert. Seibert shtoi se Gjermania do të vazhdojë të lejojë mbajtjen e tubimeve të politikanëve turq në vend për aq kohë sa tregohen të sinqertë lidhur me qëllimet e tyre dhe nuk i importojnë konfliktet turke në Gjerma
Turqia hedh një tjetër hap drejt Republikës Presidenciale

Turqia hedh një tjetër hap drejt Republikës Presidenciale

Aktualitet, Ataturku, Bota, Erdogan, Kushtetute, presidenciale
Presidenti i Turqisë Rexhep Erdogan ka ratifikuar reformën kushtetuese, në bazë të së cilës vendi kthehet në Republikë Presidenciale. Në 21 janarin, parlamenti në Ankara i miratoi ndryshimet ligjore me 339 vota nga 550 në total. Por duke qenë se votat nuk përbënin 2/3 e votuesve të parlamentit, do të vendosë populli. Për këtë arsye në 16 prill është përcaktuar një referendum popullor. Nëse miratohet atëherë kompetenca të mëdha do t’i kalojnë kreut të shtetit, duke e larguar vendin nga republika laike e themeluar nga Mustafa Kemal Ataturku. Source: gazetatema.net