Raketa

Provokimi i Kinës, struktura antiajrore në ishujt e detit të Kinës Jugore

Provokimi i Kinës, struktura antiajrore në ishujt e detit të Kinës Jugore

Aktualitet, Bota, Kina, Provokim, Raketa, SHBA, Trump
Kina nuk shqetësohet nga paralajmërimet e SHBA-së dhe thuajse ka përfunduar ngritjen e disa strukturave në ishujt artificialë në detin e Kinës Jugore, të përshtatshme për të vendosur raketat me rreze të gjatë veprimi tokë-ajër. Lajmi u raportua nga “Reuters”, ndërsa zhvillimi i fundit pritet të ngrejë dyshimet nëse dhe sesi Shtetet e Bashkuara do të kundërpërgjigjen, duke parë angazhimet në të kaluarën për të mbajtur një linjë të ashpër ndaj Kinës pikërisht për këtë rajon të diskutueshëm. Kina pretendon sovranitet thuajse në të gjithë sipërfaqen e detin të Kinës Jugore, aty ku zhvillohet një e treta e tregtisë detare botërore. Brunei, Malajzia, Filipinet, Tajvani dhe Vietnami kanë gjithashtu pretendimet e tyre për këto ujëra. Administrata e presidentit Trump-i i ka quajtur ndërtimet mbi kë