Ultimatum

Kur Stalini i dha ultimatum Titos: Tërhiqeni ushtrinë nga Shqipëria

Kur Stalini i dha ultimatum Titos: Tërhiqeni ushtrinë nga Shqipëria

Aktualitet, Dossier, Shqiperia, Stalini, Tito, Ultimatum
Shqipëria ishte një shtet satelit i jugosllavëve gjatë 1944-1948, deri në kohën e prishjes së marrëdhënieve mes Bashkimit Sovjetik dhe Jugosllavisë. Në atë kohë komunistët jugosllavë ndjeheshin të lirë nga Stalini për të gllabëruar Shqipërinë. “A nuk janë shqiptarët pak sllavë? – kishte pyetur njëherë Stalini, për të kërkuar sa më parë të qe e mundur bashkimin mes dy republikave. Në 1939 Musolini rrëzoi nga froni Mbretin Zog dhe vendi u pushtua nga Italia duke e cilësuar detin Adriatik si të vetin- “Mare nostro”. Kjo nxiti më tepër jugosllavët për të krijuar lëvizjen e rezistencës kundër pushtuesve. Shefi i tyre u shpall mësuesi francez dhe zotëruesi i shumë tokave Enver Hoxha, por që deri në ato momente ishte i panjohur. Sipas pasqyrës jugosllave Hoxha krijoi në 1943 “L